Wat gaan we ervoor doen?

Wonen

Per 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. De Omgevingswet bundelt alle wetten voor de fysieke leefomgeving. Met de instrumenten die de wet biedt, kan de gemeente de leefomgeving op een integrale wijze ontwikkelen. De Omgevingsvisie, programma's, het Omgevingsplan, het digitale stelsel Omgevingswet (DSO) en integrale afweging als onderdeel van de omgevingsvergunning, vormen belangrijke instrumenten om een mooie, schone, gezonde, toegankelijke en veilige leefomgeving te creëren. Vanaf 2024 gaat de gemeente met de wettelijk minimaal verplichte invulling van de instrumenten werken. Tegelijkertijd gaat het vormgeven, aanpassen en verbeteren van de instrumenten door.

In 2024 richten we ons op uitvoering, monitoring, doorontwikkeling en risicobeheersing onder het nieuwe stelsel van de Omgevingswet. Vanuit het programma Implementatie Omgevingswet vinden hiervoor projecten plaats. In het projectenboek wordt over de voortgang gerapporteerd. Op basis van de voortgang en resultaten wordt in 2024 gekeken in welke vorm continuering van het programma Implementatie Omgevingswet nodig is en in hoeverre elementen van implementatie door de lijnorganisatie zelf worden voortgezet en uitgevoerd.

De omgevingsvisie is een verplicht instrument in de nieuwe Omgevingswet. Met de omgevingsvisie stellen we een integraal richtinggevend toekomstbeeld op voor Leidschendam-Voorburg 2050. Hierbij kijken we naar het profiel van de gemeente, de historie, de ligging, de (regionale) samenwerkingsverbanden, de trends en ontwikkelingen, de kernwaarden en de hoofdkeuzes met speerpunten die hieraan verbonden zijn. De omgevingsvisie geeft richting en houvast aan het handelen van de gemeente en houvast aan mensen, organisaties en bedrijven die iets willen doen in Leidschendam-Voorburg. De omgevingsvisie is ook het kader waarbinnen Leidschendam-Voorburg het omgevingsplan opstelt. Dit omgevingsplan vervangt de huidige bestemmingsplannen. De visie is het document met de ambities en richtingen; in het omgevingsplan worden deze vertaald in concrete regels.

Stand van zaken:

In 2024 wordt gewerkt aan het project Omgevingsplan 2.0. Dit project bestaat uit het opstellen van een gedragen transitieplan voor het volwaardige omgevingsplan. Het transitieplan bestaat uit uitgangspunten voor het gebied dekkend omgevingsplan, de processen van wijziging omgevingsplan, een planning en een eerste aanzet regels gebied dekkend omgevingsplan. De uitvoering loopt grotendeels op schema.
In het deelproject waar gewerkt wordt aan de voorbereiding van het de regelbibliotheek (vereenvoudiging en uniforme regels) wordt vertraging opgelopen. Dit deelproject heeft tot doel om te zorgen dat we vanaf medio 2025 gebiedsgericht het Omgevingsplan kunnen gaan ‘aanzetten’ en delen van het nieuwe Omgevingsplan in procedure gaan brengen. Het transformeren van de oude regels in nieuwe regels blijft nog steeds complex en vraagt meer tijd dan voorzien. Dit was voorzien in een project waar leren ook belangrijk is. Wel is extra expertise gewenst voor dit gedeelte om met die kennis weer snellere stappen te kunnen gaan zetten.

Deze pagina is gebouwd op 06/06/2024 14:02:04 met de export van 06/06/2024 09:24:47