Wat gaan we ervoor doen?

Werk en inkomen

De sociale zekerheid lijkt steeds verder onder druk te staan, landelijk is de verwachting dat er meer mensen te maken krijgen met armoede. Deze ontwikkeling wordt meegenomen in het nieuwe minimabeleid. Daarnaast stimuleert de gemeente de sociale zekerheid (inkomen en zinvolle participatie) van inwoners onder andere door het verstrekken van bijzondere bijstand en bijstandsuitkeringen, begeleiding bij de inburgering en het voorkomen en oplossen van schulden.
In 2024 wordt het nieuwe re-integratie en participatiebeleid geïmplementeerd, waarbij ofwel ingezet wordt op het begeleiden naar werk of waar dit niet haalbaar is richting participatie. Instrumenten die de gemeente daarbij in inzet zijn onder andere sollicitatietraining, scholing en re-integratietrajecten.

Stand van zaken:

In de eerste maanden van 2024 is er gewerkt aan een koersbrief waarin de evaluatie van het huidige minimabeleid is opgenomen en de koers is beschreven die de gemeente wil varen voor het nieuw te ontwikkelen beleidsplan. De koersbrief is besproken in de commissie Samenleving van 4 maart. Ook is er gewerkt aan de uitvoering en implementatie van het nieuwe re-integratie en participatiebeleid dat in 2023 door de raad is vastgesteld. In de uitvoering zijn geen significante ontwikkelingen te melden met betrekking tot de in- en uitstroom van bijstandsgerechtigden. In het kader van prioritering is de ontwikkeling van het nieuwe handhavingsbeleid verschoven naar 2025. Het huidige handhavingsbeleid wordt in 2024 gecontinueerd. De raad wordt jaarlijks via de Monitor Sociaal Domein geïnformeerd. De monitor over 2023 zal voor de zomer aan de raad worden aangeboden.

Vooruitblik:

Er wordt momenteel gewerkt aan de ontwikkeling van een tweetal beleidsplannen. Het eerste plan betreft het eerder genoemde minimabeleid. Deze zal dit jaar, in het derde of vierde kwartaal, ter besluitvorming worden voorgelegd aan de raad. Ook wordt er in de tweede helft van het jaar een update van het schuldhulpverleningsbeleid aan de raad aangeboden. Het huidige beleidsplan loopt eind 2024 af, maar het beschreven beleid is nog steeds overwegend actueel en effectief. In de update worden de laatste ontwikkelingen meegenomen.  
Ten slotte wordt in het kader van het tekort BUIG de vangnetregeling bij het Rijk aangevraagd. De raad ontvangt dit voorstel voor de zomer.

Deze pagina is gebouwd op 06/06/2024 14:02:04 met de export van 06/06/2024 09:24:47